Blir du ofte bitt av flått?

Innhold

I så fall bør du vite mer om TBE, og kansje bør du velge å ta vaksine. Her forklarer kommuneoverlegen i Siljan, Kari Merete Dalen mer:

Hva er TBE?

Sykdommen TBE (Tick-borne Encephalitis) (norsk: Skogflåttencefalitt) skyldes TBE-virus. Viruset finnes først og fremst hos smågnagere, og kan smitte til mennesker via flåttbitt. Det finnes ingen behandling mot selve sykdommen, men det finnes en vaksine som beskytter godt. Vaksinen omtales ofte feilaktig som «flått-vaksinen», men vaksinen beskytter kun mot TBE-viruset. Det er altså ikke en vaksine mot selve flåtten eller sykdommen borreliose (som skyldes en bakterie).

Anbefaling

Folkehelseinstituttet anbefaler TBE-vaksinen til barn og voksne som er mye ute i naturen langs kysten i Agder, Telemark og Vestfold og tidligere Buskerud fylke, og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått. Hva som er «ofte» er vanskelig å si, men dersom man får mer enn et par flått som biter seg fast hvert år, bør man vurdere å vaksinere seg.

Vaksineringen

Vaksinen gis som en sprøyte i overarmen. For personer i aldersgruppen 1-60 år består grunnvaksineringen av 2 doser med 1-3 måneders mellomrom. Personer over 60 år anbefales grunnvaksinering med 3 doser. Ved fortsatt behov for beskyttelse gis ytterligere en dose etter 5 – 12 måneder etter grunnvaksineringen. Deretter anbefales påfyll etter 3 år og videre hvert 5. år. Etter fylte 60 år anbefales det revaksinering hvert 3. år. Optimal tid er å begynne med vaksinering om vinteren.

Hvor, når og til hvilken pris

TBE-vaksinen koster omtrent 400 kr per dose. I tillegg kommer kostnaden med å få satt vaksinen. Ved Siljan legekontor koster det 300 kr for voksne og 150 kr for barn å sette vaksinen. Du trenger resept fra lege, og må selv ta ansvar for at vaksinene settes til riktig tid.

Andre steder å ta vaksine

Det er også mulig å få tatt TBE-vaksinen ved reiseklinikker, som for eksempel Telemark Vaksinasjonssenter. Telemark Vaksinasjonssenter har vaksiner tilgjengelig, og du trenger derfor ikke resept fra fastlege på forhånd. Telemark Vaksinasjonssenter kan bistå slik at vaksinene settes til riktig tid. Telemark Vaksinasjonssenter kan kontaktes på telefonnummer 35 51 96 80.

Publisert: 09.03.2023 13.36