Avlastning barn og unge
Avlastning gis for å avlaste den som har særlig tyngende omsorgsoppgaver. Avlastning er ment å gi omsorgsyter mulighet til å delta i samfunnet på normalt vis.
Kontaktinformasjon
Leder forebyggende tjenester Anita Vindheim tlf.: 957 40 805 eller Servicekontoret 35 94 25 00
Kriterier
Omsorgspersoner med et særlig tyngende omsorgsarbeid har rett på avlastning. Det vil si at barnet/omsorgsmottaker ikke kan dra omsorg for seg selv eller er helt eller delvis avhengig av praktisk eller personlig hjelp i dagliglivets gjøremål.
Søk elektronisk om avlastning her
Støttekontakt
Fritidskontakt/støttekontakt er en tjeneste man kan søke på dersom man av ulike årsaker trenger hjelp/oppfølging for å delta på ulike sosiale aktiviteter utenfor hjemmet.
Kontaktinformasjon
Leder forebyggende tjenester Anita Vindheim tlf.: 957 40 805 eller servicekontoret 35 94 25 00.
Kriterier
De som ikke kan dra omsorg for seg selv eller som er helt eller delvis avhengig av hjelp for å delta på fritidsaktiviteter.
Søk om støttekontakt elektronisk her
Brukerstyrt personlig assistent (BPA)
Dette er en alternativ måte å organisere personlig assistanse på, beregnet for personer med store og sammensatte behov. Ordningen fungerer slik at tjenestemottakeren selv organiserer arbeidet til den som yter bistand. Det må søkes om tjenesten.
Kontakinformasjon
Leder forebyggende tjenester Anita Vindheim tlf.: 957 40 805 eller servicekontoret 35 94 25 00
Kriterer
- Personer under 67 år med langvarig og stort behov for assistanse.
- Personer med foreldreansvar for hjemmeboende barn under 18 år med nedsatt funksjonsevne med behov for avlastningstiltak.
- Behov utover 2 år.
- Tjenestebehov på minst 32 timer pr uke.
- Brukere med minst tjenestebehov på minst 25 timer pr uke har også rett til å få tjenester organisert som BPA, med mindre kommune kan dokumenter at en slik organisering vil medføre en vestentlig økt kostnad for kommunen.
- Bruker eller andre nærstående personer med påta seg å være arbeidsleder.
- Hvis en annen søker på vegne av deg, må vedkommende å fullmakt.
Omsorgsstønad
Omsorgsstønad er en økonomisk kompensasjon til den som har et særlig tyngende omsorgsarbeid, f.eks. sterkt funksjonshemmede barn, voksne eller aldersdemente.
Ingen har krav på omsorgsstønad. Kommunen vil i de fleste tilfeller gi annen hjelp til den som har behov for hjelp. Ordningen tar ikke sikte på å gi dem som har tyngende omsorgsarbeid full lønn for hver time de arbeider.
Kontaktinformasjon
Leder forebyggende tjenester Anita Vindheim tlf.: 957 40 805 eller Servicekontoret 35 94 25 00
Kriterier
Det skal foreligge en situasjon med et særlig tyngende omsorgsarbeid.
Pasient- og brukerrettigheter
Du har rett til å klage dersom du mener at du ikke har fått oppfylt dine rettigheter som pasient, eller at du ikke har mottatt de helse- eller omsorgstjenestene du har krav på. Pårørende kan også ha klagerett.
Mer om retten til å klage på helsenorge.no
Mer om Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten - helseklage.no
Råd og veiledning på veien
Trenger du råd og veiledning på veien, har du mulighet til å kontakte Pasient- og brukerombudet. De informerer om hvilke rettigheter du har.
Pasient- og brukerombudet jobber for å ivareta pasienter, brukere og pårørende sine behov, interesser og rettssikkerhet i offentlig helse- og omsorgstjeneste. Dette er et gratis lavterskeltilbud for innbyggere i hele Norge, og du kan være anonym.
Se mer om hva og hvordan du kan få hjelp på Pasient- og brukerombudet.no
Lov og forskrifter
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m
Lov om pasient- og brukerrettigheter
Lov om behandlingsmåte i forvaltningssaker
Forskrift om egenandel for kommunale helse og omsorgstjenester