Endring i TISK-strategien

Innhold

Fra 15. januar er det store endringer i hvordan kommunene skal håndtere koronapandemien. Smittekarantene endres til mer bruk av selvtesting, og den enkelte skal sørge for å varsle sine nærkontakter ved positiv test.

Dette er følger av at regjeringen har endret strategien om testing, isolering, sporing og karantene (TISK). Nedenfor har vi nevnt 3 viktige ting som er verdt å merke seg av endringer.

Selvtest

Selvtest er likestilt med hurtigtest eller PCR-test utført av helsetjenesten for å slippe karantene.

Forskjellen på selvtest og testene på teststasjonen er at:

  • Hurtigtester tatt eller overvåket av helsepersonell er godkjent på lik linje med PCR-test, som i sin tur er mer følsom og kan avsløre smitte tidligere og fange opp noen smittede som tester negativt på egentest eller hurtigtest.
  • Testene på testsenteret registreres i koronasertifikatet.

Alle med symptomer bør ta test, enten selvtest eller test på teststasjonen

  • Har du symptomer og positiv selvtest bør du bestille tid til offisiell test på teststasjonen
  • Har du symptomer og negativ selvtest bør du bestille tid til test på teststasjonen. Hvis du i tillegg er nærkontakt bør du ta PCR-test.

Selvtester får du utdelt ved å ta kontakt med koronatelefonen - 35 94 25 50.

Egenregistrering

Vi ønsker at Siljans innbyggere selv legger inn svar på positive selvtester. Registreringen legges rett inn i kommunens smittesporingsløsning.

Les mer her

Endringer i regelverket om smittekarantene

Det er utfordrende for samfunnet dersom mange mennesker blir sittende i karantene. Det er derfor gjort endringer i hvem som må sitte i karantene og hvor lenge. Det er også mulig for noen å teste seg ut av karantene.

Les hva som gjelder her

Les spørsmål og svar om smittekarantene og isolasjon her

Smittestopp-appen

De nye endringene i TISK gjør at Smittestopp-appen er enda mer aktuell å bruke.

Dersom du tar en test og den viser at du har koronavirus, kan du gi beskjed til andre gjennom appen. Da får de vite at de kan ha vært utsatt for smitte, og får råd om hva de skal gjøre. Slik kan appen forhindre at enda flere blir syke. Appen gir ikke informasjon om at det er du som er smittet.

Les mer om hvordan du får appen, og hvordan den fungerer.

Publisert: 17.01.2022 09.41